ZUPA Z CUKINII NA UPALNE DNI

Za oknem upał, słonecznie, bezchmurnie, po prostu cudownie. Orzeźwiający koktajl to wszystko czego potrzebujemy, ale jeść też trzeba. Na takie upalne dni polecam zupę krem z cukinii. Jest delikatna, lekka i niezwykle smaczna. Spora dawka mieszkanki curry, nadaje jej egzotycznego indyjskiego aromatu. Istnieje wiele różnych mieszanek curry, jednak podstawowym składnikiem jest kurkuma. Jak od dawna wiadomo kurkuma, ma wiele zdrowotnych właściwości, a przede wszystkim działa kojąco na niestrawności żołądkowe.

Czy to cukinia czy to kabaczek ?

cukinia

Może Was to zdziwić, ale cukinia to, to samo co kabaczek. Główną zaletą cukinii jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto zawiera potas, magnez, żelazo oraz witaminy A, B1, C, K, PP oraz beta-karoten. Warzywo to podobnie do użytych w przepisie przypraw, ma właściwości pozytywnie wpływające na trawienie, a dodatkowo odkwasza organizm. Czy wiecie, że cukinię można podawać już półrocznemu bobasowi czyli nic dodać nic ująć.

Na surowo też ?

Jak najbardziej tak. Surowa cukinia nie traci żadnych witamin, jest pyszna i świetnie nadaje się na przekąskę w ciągu dnia. Można ją zjadać w każdych ilościach, ponieważ jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. Ciekawostką jest, że warzywo to polecane jest jako wspomagacz odchudzania.

Zupa z cukinii na upalne dni !

Przepis:

  • cukinia ( ja użyłam jednej gigantycznej )
  • cebula
  • oliwa
  • curry
  • bulion ( odrobinę do smaku)
  • śmietana
  • słonecznik łuskany

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i doprawiamy sporą ilością mieszanki curry. Smażymy, aż do momentu kiedy cebula zeszkli się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy do chwili kiedy zmięknie. Dolewamy odrobinę bulionu i doprawiamy jeszcze do smaku. Traktujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na małym rondelku prażymy słonecznik, uważając, aby go nie przypalić (co niezwykle łatwo uzyskać) :)

Gotową zupę wlewamy na talerz, dodajemy trochę śmietany i posypujemy słonecznikiem.

Gotowe, smacznego !

Zupa z cukinii Zupa z cukinii Zupa z cukinii


 

  • Ja nie przepadamz a cukinią, ale co do kurkumy to uważam, że warto dodawać ją do zup! :)

  • Mmm, cukinia jest pyszna w każdej formie. Ja uwielbiam tarte placki cukiniowe, z mocną nutą czosnku i dodatkiem chili – pycha :)

  • Brzmi przepysznie,smakuje zapewne tak samo:-)