SUSZONE POMIDORY PRZEPIS NIE Z TEJ ZIEMI

Kiedy pierwszy raz je spróbowałam, już wiedziałam, że lepszych nie znajdę. Wiele razy skusiłam się na suszone pomidory kupione w sklepie, do dnia dzisiejszego nie znalazłam takich, które chociaż minimalnie smakowałyby mi. Wiele razy zastanawiałam się, co może być przyczyną tak kolosalnej różnicy w smaku. W końcu doszłam do wniosku, że wszystkie sklepowe, suszone pomidory są zalewane zwykłym olejem, a te z przepisu Męża mego, robione są na oliwie. Chcesz poznać ten nieziemski smak? Zrób je z tego przepisu.

W poszukiwaniu pomidorów

Kiedy za oknami robi się ciepło, wybieram się na wyprawę w poszukiwaniu wyjątkowych, przesyconych czerwienią, pomidorów. Wybieram te twardsze, (ale nie twarde jak kamień) i w pełni dojrzałe. Zawsze wącham szypułkę, która powinna pachnieć pomidorem, a nie nawozem. Ponadto pomidor musi być aromatyczny, soczysty, jędrny i bez pomarszczonej skórki. Kiedy przynoszę do domu kilka kilogramów pomidorów, Mąż mój, już wie, co się święci.

Pomidor na zdrowie

Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że pomidory to samo zdrowie (zakładając, że nie są naszpikowane chemią). Pomidory w 90% procentach składają się z wody, są niskokaloryczne i mogą być elementem wspomagającym odchudzanie. Te warzywa wzmocniają również naszą odporność.

 Dlaczego warto je jeść, ponieważ zawierają:

  • POTAS – odpowiedzialny za obniżenie ciśnienia.
  • BŁONNIK – powodujący mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów oraz zmniejszenie uczucia głodu
  • LIKOPEN – to on nadaję barwę tym warzywom, jest przeciwutleniaczem i wykazuje właściwość antyrakowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy.
  • WITAMINA C – wzmacnia odporność i naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry.
  • witaminę E, żelazo, wapń.

Suszone Pomidory przepis

Co potrzebujesz?

  • pomidory
  • oliwa
  • ząbki czosnku
  • sól
  • ocet winny
  • przyprawy: bazylia i zioła prowansalskie

Co musisz zrobić – krok po kroku?

1. Umyj pomidory, przetnij każdy na pół i wydryluj łyżką gniazda nasienne (czyli praktycznie cały środek pomidora) i delikatnie posól.

IMG_7506 pomidory suszone przepisy

2. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do rozgrzanego piekarnika (70-90 stopni), piekarnika nie domykaj, tak aby wytwarzająca się para wodna znalazła ujście. Teraz masz 3 godziny dla siebie (tyle czasu suszą się nasze pomidory). Zrób sobie kawę, poczytaj inne wpisy na blogu. Polecam serię o Paryżu. PARYŻ W PIGUŁCE – 32 GB WSPOMNIEŃ CZ.1 oraz Paryż w pigułce – moim zdaniem – cz.2

3. Po wyjęciu z piekarnika, pomidory musisz przełożyć do miski. Dodaj teraz łyżeczkę octu winnego i przyprawy. Ostrożnie wymieszaj.

4. Tak przygotowane suszone pomidory powkładaj do słoiczków (do ok. 3/4 wysokości, ponieważ pomidorki zwiększą swoją objętość po zalaniu ich). Do każdego słoiczka dodaj ząbek czosnku.

5. W rondelku dosyć mocno podgrzej oliwę. Zalej każdy słoiczek, zakręć i obróć dnem do góry, żeby same się zawekowały. Gotowe!

SMACZNEGO!

IMG_7813 IMG_7812 IMG_7811 IMG_7809 IMG_7788

 

  • Uwielbiam suszone pomidory, chociaż zawsze kupowałam gotowe. Myślę że nadeszła pora aby zrobić je samemu :)

  • bardzosiepodoba

    Właśnie wstawiłam do piekarnika już 3 turę! :D Przepis ekstra, w domu hodujemy sami pomidory w ogródku i zawsze jak był bum, że dojrzewało ich na raz całe kosze nie wiedzieliśmy co z tym robić. A teraz na półce stoi cały rząd słoiczków, pysznych pomidorów czekających na zimę :). Na serio, wielkie dzięki! :D :D

  • Ulala

    Przeszukałam cały Internet:)) w poszukiwaniu przepisu na suszone pomidory, ale ten mi się najbardziej podoba! Robię! Ciekawe jak wyjdą…

  • Aż sie boją zapytać ile oleju zużyłaś na te pomidory. No i jakiego? :-)

  • Może i ja się pokuszę :) Nie lubię suszonych pomidorów, ale nigdy nie jadłam domowej roboty :D

  • Ana

    Z nieba spadłaś z tymi pomidorami!