AROMATERAPIA ZAPACHEM CHLEBA – CHLEB BEZGLUTENOWY

Kolorowo i zdrowo… Dzisiaj w przerwach pomiędzy kolejnymi, szyciowymi zadaniami, upiekłam chlebek, który z całą pewnością, będzie często pojawiał na moim stole. Po wczorajszej wpadce, (czyt. placki ziemniaczane z dużą ilością glutenu, pochodzącego z mąki pszennej, dodawanej do tej potrawy) dzisiaj twardo trzymam się swoich postanowień, MA BYĆ ZDROWO !!! :) Bezglutenowy wypiek z mąki gryczanej, kukurydzianej oraz ryżowej z całą pewnością spełnia ten zamiar.

Mąka gryczana wiele zalet ma. Cechuję ją niski indeks glikemiczny (40), ale przede wszystkim zawiera wiele minerałów i aminokwasów tj. magnez, potas, fosfor, cynk, żelazo a także zawiera sporo wapnia.

Mąka kukurydziana natomiast zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E

Mąka ryżowa ma również niski indeks glikemiczny (40) a co najważniejsze może pełnić rolę glutenu w pieczywie bezglutenowym, bo doskonale wiąże.

Każdemu polecam ten kawałek chleba :). Łatwy do wypieczenia, zdrowy i nieziemsko smaczny.

A jako zabawne kanapki jeszcze smaczniejszy :)

Przepis na chleb bezglutenowy

Co potrzebujemy?

350 ml letniej wody

200g mąki gryczanej

100g mąki kukurydzianej

100g mąki ryżowej

40 g drożdży lub zaczyn

łyżka stołowa cukru

płaska łyżeczka soli

Piec ok 50 min w temperaturze ok. 180 stopni. Osobiście używam wypiekacza do chleba First Austria FA 5152, który obsługuje program bezglutenowy.

IMG_4277 IMG_4276 IMG_4274 IMG_4272

  • Iza

    to znowu ja.. Chlebek rewelacyjny!!!!! Będzie częstym gościem u mnie :) Dziękuję za rewelacyjny przepis! W końcu coś smacznego w zamienniku na „normalny” chleb. Super. Pozdrawiam! :))

  • Iza

    ok, dziękuję za odpowiedź, forma kupiona, składniki są – „wjeżdżam” do kuchni ;))

  • Ok 23×12 i ok. 8-10 cm wysokości :) My jemy go dwa dni, ponieważ na tyle nam go wystarcza :) Myślę, że 3 dni nie więcej, ale zawsze można np. połowę zamrozić, a po odmrożeniu chlebek zachowuje wszystkie swoje właściwości.

  • Iza

    jakie wymiary ma chlebek na zdjęciu?? ii przez ile dni nadaje się on do spożycia?? Bedę wdzięczna za odpowiedź ;)) Pozdrawiam