CHLEB BEZGLUTENOWY PRZEPIS NA ZDROWE ŻAREŁKO

 

Jest 6:00 wstałam specjalnie dla Ciebie, żeby napisać Ci o przepisie, który podbił moje serce. No dobrze przyznam, ze wstałam bo mąż przyspał do pracy i trzeba było go zawieść… Kiedy wróciłam do domu stało się coś niemożliwego i wręcz nieprawdopodobnego. Nie chciało mi się spać. Aż trudno w to uwierzyć. Skoro jednak spać nie mogę, ten czas chciałabym wykorzystać produktywnie.

Ostatnio na facebookowym fanpage'u obiecałam Ci kolejny wpis DIY i mam zamiar dotrzymać słowa. Dzisiaj kiedy skończę ten wpis i utnę sobie krótką drzemkę, (no co muszę dospać, w końcu wstałam w środku nocy) przygotuję specjalne DIY. Wypatruj więc kolejnego wpisu.

Tymczasem przejdźmy do moich kulinarnych odkryć. Święta za pasem, wszędzie czuć już ich klimat, gdzie nie spojrzysz to choinka, bombka albo Kevin sam w domu. Jak wiadomo święta to czas kiedy spotykamy się w gronie najbliższych, mile spędzamy czas, a niejednokrotnie po wielkich kłótniach godzimy się z tymi, których w naszym życiu ostatnio zabrakło. Tak właśnie jest z moją siostrą rodzoną – dietą bezglutenową. Znowu jesteśmy najlepszymi przyjaciółkami i dużo eksperymentujemy. W ten właśnie sposób powstał mój nowy przepis na chleb bezglutenowy. Jest przepyszny!

 

Chleb bezglutenowy przepis

Składniki:

– 80g drożdży

– 400g mąki gryczanej (używam z Melwita bo jest dobra i w przystępnej cenie)

– 200g mąki ryżowej (również Melwit)

– 50g mąki jaglanej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– + – 650 ml ciepłej wody

– łyżka cukru

– łyżeczka soli

– opcjonalnie pestki dyni, słonecznik, siemię lniane.

 

Osobiście korzystam z wypiekacza do chleba firmy First Austria, ale spokojnie chleb można upiec w piekarniku.

W wypiekaczu po prostu wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy składniki suche i dodajemy drożdże. W takiej kolejności. Włączamy program (u mnie 9) i czekamy.

W piekarniku, sprawa wygląda nieco bardziej skomplikowanie, ale na pewno dasz radę. Do naczynia dodaj składniki w kolejności jak powyżej i odczekaj 15 min. Następnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przelej do formy i pozostaw godzinę do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, i piecz chleb około godziny. Po tym czasie sprawdź czy jest już gotowy. Smacznego!

Ciekawostka!

Jeśli chleb włożysz w szczelnym pojemniku do lodówki, chlebek będzie dobry nawet do 7 dni ;)

Masz swój przepis na przepyszny chleb bezglutenowy, koniecznie mi o tym napisz.

chleb bez glutenu przepis chleb bezglutenowychleb z wypiekacza

  • …a tak nie chciałam piec chleba :D Jednak ostatnio, dowiadując się wielu niefajnych rzeczy o glutenie, postanowiłam ograniczyć go, chociażby poprzez produkt, którego spożywa się w naszym kraju dość dużo-pieczywo. Zatem skłaniam się do wypróbowania :)